Det du behöver veta om rabies

Rabies är en av de mest fruktade sjukdomarna. Du blir galen, hallucinerar och kan inte dricka. Dödligheten är hundra procent.

 

Rabies är känt sedan antiken. Viruset överförs via bett men det finns fall där människor smittat varandra via transplantationer. De flesta människor får det från hundar. Rabiesvirus kan drabba alla varmblodiga djur och förekommer ofta hos fladdermöss, vargar, skunkar, tvättbjörnar med mera. Tyvärr, zombiefantaster – det finns inga (dokumenterade) fall där människor bitit varandra.

Viruset går ”bakvägen” till hjärnan och ryggmärgen. Från bettet tar det sig in i muskelfibrerna där det fäster vid nervändar. Via nerverna vandrar det långsamt mot det centrala nervsystemet. Förloppet tar längre tid om bettet hamnar på platser långt ifrån hjärnan, till exempel smalbenet. Inkubationstiden är vanligtvis några veckor men kan vara så kort som fem dagar och så lång som ett år. När de första symptomen visat sig är dödligheten så gott som hundra procent. Offret har då några dagar kvar i livet.

Rabies är inget riktigt zombievirus eftersom smittade människor inte bits.

Jorge David / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Rabies kan yttra sig på två distinkta sätt. Antingen blir den smittade trött, förlamad, hamnar i koma och dör. Det vanligaste är den ilskna formen, som också gett namn åt sjukdomen. Latinets ”rabere” betyder ungefär ”yra” eller ”vara galen”. Kroppsliga symptom är stelhet i lemmar, hallucinationer och kraftig salivutsöndring. Denna typ av rabies är beteendeförändrande. Den smittade blir hyperaktiv, förvirrad och aggressiv. Djur med rabies attackerar gärna oprovocerat – hundar biter både människor, andra djur och livlösa föremål. De galna utbrotten är korta och det är en av orsakerna till att sjukdomen är så fruktad. Större delen av tiden är patienten mer eller mindre medveten och har gott om tid att tänka på vad som väntar.

Ett äldre namn för rabies är vattuskräck. Både smittade människor och djur får smärtsamma spasmer i svalget som hindrar dem från att dricka. Bara åsynen av ett vattenglas kan skapa panik och rädsla. Det ligger i virusets intresse att värddjuret inte dricker. Vatten späder ut saliven och vägen ut ur kroppen går genom bett.

Även fast rabies är dödligt är det fullt behandlingsbart innan symptomen visat sig. Om bettet tvättas med tvål och vatten och patienten vaccineras blir den helt frisk.

WHO uppskattar att ungefär 60.000 personer dör av rabies årligen. Problemen är värst i länder med många frilevande hundar. Siffran har sjunkit ordentligt tack vare utbildning och vaccinationsprogram för både människor och hundar.

Omslagsbild: U.S. Air Force Photo by Josh Plueger. Postwork by Dove / Public domain

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *