En femåring kan förklara vad ett träd är men en botaniker kan inte ge ett tydligt svar. Frågan är ett exempel på fenomenet ”ju mer du vet, desto mindre vet du.”
Ekar, granar och palmer är alla träd men de är avlägset besläktade med varandra. ”Träd” är ingen växtfamilj – det är en livsstil. Trädlika egenskaper har uppstått många olika gånger i Jordens historia. Lummerväxter och fräken är tidiga exempel, idag dominerar barrträd och lövträd.
Det finns ingen vetenskaplig definiton av ordet träd.
Traditionellt ska det vara en flerårig växt som är byggd av ved och når en särskild höjd, med markerad stam och krona. Det låter enkelt men du bestämmer själv hur krångligt du vill göra det.
Vi börjar med stammen. Den bör växa hyfsat högt innan den grenar sig. Om stammen grenar sig vid låg höjd kallas växten för buske. Om växten har flera stammar blir det också en buske. Redan här blir det trassligt. Björken, som ju anses vara ett träd, har ofta en klunga av stammar. Här blir höjden en faktor. Vissa forskare anser att en buske blir ett träd om den passerar fyra meter, andra drar gränsen vid fem eller tio meter. Det finns alltså inte heller en tydlig definition av ordet buske. Buskar och träd flyter in i varandra. Träd kan i vissa sammanhang bli buskar och tvärtom. Rönn och hägg är exempel på detta – deras utseende kan variera dramatiskt beroende på ålder och miljö.
Hägg känns lätt igen på sina vita, doftande blommor. Den brukar kallas för buske men kan också bli ett träd. (Andrew Butko, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4083642)
Träd karakteriseras av ved, ett material som ger stadga och flexibilitet. Tack vare ved har landväxter kunnat bli höga utan att blåsa sönder. Även här är det komplicerat – en vedad växt är inte automatiskt ett träd. Rankor och lianer, som båda har vedad stam, kan bli väldigt långa. Kaprifol är ett exempel på en klättrande lian men ingen skulle kalla den ett träd. Alla forskare är (antagligen) överens om att ett träd ska kunna stå upprätt av egen kraft. Vissa tycker också att stammen bör nå en viss tjocklek. Det kan vara mycket specifikt – till exempel en decimeter i diameter vid en och en halv meters höjd.
De flesta som ser en sju meter hög bananplanta skulle nog tänka att den är ett träd. Den har en tjock, tydlig stam och en spretig plym av breda blad. Oavsett vad man väljer att kalla den är bananen först och främst en ört eftersom den saknar ved.
Bananplantan saknar ved men brukar ändå klassas som träd. (Ben P L – Banana tree in Kagman, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56617728)
Kronor då – det har väl i alla fall alla träd? Även här är svaret ett rungande ”nja”. Bambu saknar stora sidogrenar men vissa arter kan bli trettio meter höga. Det är svårt att se dem som något annat än just träd. Bambu tillhör familjen gräs men Sydostasiens bambuskogar är varken ängar, prärier eller savanner.
Botaniska termer är en djungel som är lätt att gå vilse i. Kunskap är en bra vägvisare men när det handlar om träd fungerar det lika bra att följa sin känsla.
Omslagsbild: Ptelea / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Har du inte tagit ställning till huruvida jättebambu är träd? Besök en japansk bambuskog och se vad du tycker: