Varför är fågelbajs vitt?

Det korta svaret: det är inte alls vitt. För att inte ligga sömnlös behöver du dock läsa det långa svaret.

 

Låt oss först reda ut vad bajs egentligen är (eftersom klickfisket nu är avslutat går jag över till termen ”avföring”.) Det som kommer ut är döda bakterier, döda celler och ämnen som inte kan förbrännas av kroppen, till exempel cellulosafibrer. Avföringens exakta sammansättning varierar från djur till djur.

Vi reagerar på att många fåglars avföring är vit eftersom normen är brun. Så vad kommer det bruna ifrån? Röda blodkroppar. När de kasseras återvinns järnet och kvar blir restprodukten bilirubin, som ger den bruna färgen.

Allt avfall lämnar inte kroppen via avföringen. Till exempel forslas kväve ut via urinen. Hobbyodlare som inte är äckelmagade förknippar detta med gratis gödning.

När vi äter proteiner bildas det kvävehaltiga ämnet ammoniak, som är giftigt om det inte späds ut i stora mängder vatten. För fiskar är det inga problem – de tillbringar ändå sina liv omgivna av vatten. Landlevande djur behöver däremot hushålla med sitt vatten. Hos däggdjur omvandlas ammoniak därför till urea, även känt som urinämne eller karbamid. Förvandlingen kostar energi men fördelen med urea är att det är koncentrerat och relativt ofarligt. Därför krävs ganska små mängder vatten för att få ut det ur systemet.

När djur äter och bryter ner proteinrik föda, till exempel insekter, bildas giftiga kväveföreningar. Det finns olika strategier för att ta hand om dessa.

(Alpsdake [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)])

Fåglar och reptiler gör sig av med gifterna på ett annat sätt. De omvandlar ammoniak till urinsyra, som är ännu mer koncentrerat än vår urea. Det kostar ännu mer energi att tillverka men det går åt mindre vatten. För flygande fåglar är det en vinstlott eftersom de behöver vara så lätta som möjligt. Urinsyran gör att de slipper dricka en massa vatten för att späda ut kväveavfallet.

Urinsyran, som fåglarna släpper ifrån sig på bilar och statyer, är en vit smet. Det vi kallar fågelbajs är alltså egentligen fågelkiss.

Fågellämningar är inte bara vita – de har i regel en kärna av svart, brunt eller gult. Detta är det egentliga fågelbajset. Även hos fåglar stöts avföringen ut från tarmarna och ”urinen” från njurarna. Allt släpps ut från samma öppning, kloaken. Där hinner inget blandas innan det dumpas och det är alltså därför vi ser två distinkta färger och konsistenser.

Slutligen lite kuriosa: om du äter ett sockerfritt tuggummi kan du kolla efter tillsatsen E927b. Det är urinämne, men ta det lugnt – det är helt syntetiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *